Alla inlägg under september 2012

Av Jenny - 11 september 2012 21:27

När mannen skulle ha whiskyprovning tyckte jag ju att det var självklart att han bjöd på en efterrätt som innehöll whisky. Och eftersom glass (surprise, surprise) är det jag kan bäst så fanns det inga andra alternativ. Så tillsammans kuckelurade vi ihop denna. För att inte gilla whisky måste jag säga att denna glassen var helt klart godkänd! (tyckte åtminstone vi;))

Ingredienser:


5 äggulor

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

6 dl vispgrädde

3 msk (går att öka på för mer whiskysmak) whisky och enligt mannen fungerar Jack Daniels bäst

ev lite hackad mörk choklad (också makens beslut, han menar på att mörk choklad passar bra ihop med whisky)

Gör så här:


Vispa ihop äggulorna med sockret pösigt. Vispa grädden hårt. Blanda samman de två skålarna och rör försiktigt i whiskyn. Kör i glassmaskin enligt anvisningar och häll eventuellt i chokladen.

MEN... nu kommer det fina, denna glass behöver INTE köras i glassmaskin. Alkoholmängden gör att glassen får en fin mjukfryst och krämig konsistens ändå!  

 


Har faktiskt inte testat men ser inga som helst anledningar till varför det inte skulle gå att göra detta recept men byta ut whisky mot annan alkohol, som t.ex Bailys, Creme de menthe eller Limoncello. Men tänk på att whisky har högre alkoholhalt än t.ex likör så ha gärna i lite ökad mängd. 


Av Jenny - 10 september 2012 14:10

...och en ganska nyttig variant.

Mixa ca 300 g frysta bär (jag använde jordgubbe och mango denna gång) med ca 4 dl naturell yoghurt och 1 tsk florsocker (sockret går att utesluta helt och öka vid önskad sötma). Proportionerna är inte så noga, du ser när det ser ut som en bra glasskonsistens. Servera genast!

Bästa mellanmålet för liten som är sjuk (eller också för stor som tar hand om en som är liten och sjuk;))

Av Jenny - 8 september 2012 14:37

Vienetta slinker alltid ner:)

Av Jenny - 6 september 2012 13:24

Om man gör mycket glass på det enda rätta sättet, dvs med mängder med äggula (nåja, minst en i alla fall), så blir det ju ofta en och en annan äggvita över. Tycker man att det känns liye synd att slänga eller bara är en gottegris kan man alltid göra maränger.


Vispa 1 dl äggvita hårt (ca 3-4 st). Vispa sen i 2 dl strösocker och 1 krm 12% ättika. marängsmeten ska ju helst vara så hårt vispad att du kan hålla den över huvudet utan att få något i håret, men personligen så gillar jag det där kladdiga och smetiga som blir i mitten om det inte är riktigt så hårt. Men smaken är som bekant som baken ;) Grädda på smort (alltså gnid in margarin/smör) bakplåtspapper på 125 grader ca en timme. Men beror såklart på storleken, så håll koll. De bränns ganska lätt och smakar då ganska illa.  

 


Blanda gärna med glass, vispad grädde och färsk frukt. Nam nam   

Av Jenny - 5 september 2012 15:54

Som ni kanske sett är det inga avancerade recept jag bjuder på. Jag tycker det ska vara enkelt, gott och roligt. För om slutresultatet blir bra, vad spelar det då för roll vilken ansträngade väg det var? Då är det betydligt bättre att lyckas än att känna press och kanske misslyckas. Så här kommer ni bara se enkla recept som vem som helst kan göra, trots allt är jag själv "vem som helst" och vill bara bli nöjd.   


Så var det med den saken.


Lite andra regler som jag har vad gäller glasstillverkning kommer här (mer kommer så småningom):

 

* Glassmaskin rekommenderas starkt, MEN glass som innehåller alkohol (alkoholen gör att glassen blir mer mjukfryst, ju starkare och mer alkohol desto mer mjukfryst) kan göras utan glassmaskin. Kommer komma med recept på detta också framöver.

 

* Är ingen sorbet-människa och tycker knappt det ska räknas in under glass, men kommer testa och lägga upp de recept jag blir nöjd med. Förövrigt är det grädde och äggulor som gäller. Ingen glass utan detta. Så lite mjölk som möjligt är mitt måtto för krämig gräddglass.

 

*Vad du än gör om du ska använda frukt och bär, använd de bara om de är totalt snustorra. Är de nyligen avskölt eller minsta vattninga kommer glassen att bli isig. Och det är verkligen inte gott!

 

*För frukt och bär som innehåller mycket vätska blir det bäst med florsocker för en något fastare konsistens, annars fungerar strösocker bra.

 

*Våga misslyckas! Annars kan du aldrig lyckas ;)

Av Jenny - 4 september 2012 19:53

Och så spinner vi vidare på temat livskvalitet med en mycket enkel chokladglass som jag är riktigt nöjd med (lite för nöjd, brukar ta slut liiite för fort)


Ingredienser:

4 äggulor

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

4 dl vispgrädde

Ev lite hackad choklad efter eget önskemål


Gör så här:

Vispa ihop äggulorna med de torra ingredienserna. Vispa därefter ihop med vispgrädden till hyfsat tjock konsistens. Så enkelt var det, nu är det färdig glassmet. Kör i glassmaskinen enligt dess anvisningar och om maskinen tillåter (v.g läs tidigare inlägg; min glassmaskin för mer info) och du önskar kan du under tiden hälla i lite hackad valfri choklad i valfri mängd.


Smaklig spis!

 

 

 


Av Jenny - 3 september 2012 19:59

Eftersom jag precis börjat kursen "livsstil och hälsa" så känner jag mig aningen dubbelmoralisk med denna bloggen, så en varningstext kanske vore på sin plats.


"för mycket glass kan skada din kropp och få den att likna Jabba the Hutt"



Men kom ihåg att livskvalitet ju också är viktigt;)

Av Jenny - 2 september 2012 09:24

En dag såg jag på baksidan av ett mjölkpaket recept på Pollyfluff. "hmm", tänkte jag, "lät ju intressant". Läste och en helt ny värld öppnade sig. Fluff är godis som du på på låg temperatur smält i vispgrädde. Efter en natt i kylskåpet är det OK att vispa upp med elvisp (som man vispar vanlig grädde helt enkelt) och helt plötsligt har du fluff.


Fluff kan du använda som tårtfyllning, på pajer och cupcakes och ja, precis vad som helst egentligen. Och du kan göra det på vilket favoritgodis som helst! Hör ni det fantastastiska i detta? Vilket godis som helst, hur enkelt som helst och till vad som helst! Dock kan du inte göra det på godis som innehåller kex, typ kexchoklad, men finns ju som sagt ett par godissorter till.


Själv har jag gjort fluff på diverse choklad, saltlakrits, ahlgrens bilar, hallon/lakritsskalle och polkagris. Allt går lika bra, bara det blir på låg värme. Att hacka, mortla, dela innan smältningen i grädden är ett tips för att det ska gå lite fortare.


Så nu har du fluff!   


Vill du gå ett steg längre och äger en glassmaskin så tillsätter du även ett par äggulor och ev lite mjölk om smeten känns för hård. Sen är det bara att köra i glassmaskinen som vanligt. Dock har jag märkt att den ofta blir ganska hårdfryst och har inte riktigt kommit på något smart sätta att undvika detta, men tar man upp den ett par minuter innan man ska äta så spelar det inte någon som helst roll.


Detta är ju så enkelt så det knappt är sant och jag har absolut snöat in på detta för tillfället. Kommer återkomma till detta och ha mera konkreta recept framöver.


Lycka till   

Presentation


En glassnörds bekännelser

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

glass


Ovido - Quiz & Flashcards