Senaste inläggen

Av Jenny - 5 september 2012 15:54

Som ni kanske sett är det inga avancerade recept jag bjuder på. Jag tycker det ska vara enkelt, gott och roligt. För om slutresultatet blir bra, vad spelar det då för roll vilken ansträngade väg det var? Då är det betydligt bättre att lyckas än att känna press och kanske misslyckas. Så här kommer ni bara se enkla recept som vem som helst kan göra, trots allt är jag själv "vem som helst" och vill bara bli nöjd.   


Så var det med den saken.


Lite andra regler som jag har vad gäller glasstillverkning kommer här (mer kommer så småningom):

 

* Glassmaskin rekommenderas starkt, MEN glass som innehåller alkohol (alkoholen gör att glassen blir mer mjukfryst, ju starkare och mer alkohol desto mer mjukfryst) kan göras utan glassmaskin. Kommer komma med recept på detta också framöver.

 

* Är ingen sorbet-människa och tycker knappt det ska räknas in under glass, men kommer testa och lägga upp de recept jag blir nöjd med. Förövrigt är det grädde och äggulor som gäller. Ingen glass utan detta. Så lite mjölk som möjligt är mitt måtto för krämig gräddglass.

 

*Vad du än gör om du ska använda frukt och bär, använd de bara om de är totalt snustorra. Är de nyligen avskölt eller minsta vattninga kommer glassen att bli isig. Och det är verkligen inte gott!

 

*För frukt och bär som innehåller mycket vätska blir det bäst med florsocker för en något fastare konsistens, annars fungerar strösocker bra.

 

*Våga misslyckas! Annars kan du aldrig lyckas ;)

Av Jenny - 4 september 2012 19:53

Och så spinner vi vidare på temat livskvalitet med en mycket enkel chokladglass som jag är riktigt nöjd med (lite för nöjd, brukar ta slut liiite för fort)


Ingredienser:

4 äggulor

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

4 dl vispgrädde

Ev lite hackad choklad efter eget önskemål


Gör så här:

Vispa ihop äggulorna med de torra ingredienserna. Vispa därefter ihop med vispgrädden till hyfsat tjock konsistens. Så enkelt var det, nu är det färdig glassmet. Kör i glassmaskinen enligt dess anvisningar och om maskinen tillåter (v.g läs tidigare inlägg; min glassmaskin för mer info) och du önskar kan du under tiden hälla i lite hackad valfri choklad i valfri mängd.


Smaklig spis!

 

 

 


Av Jenny - 3 september 2012 19:59

Eftersom jag precis börjat kursen "livsstil och hälsa" så känner jag mig aningen dubbelmoralisk med denna bloggen, så en varningstext kanske vore på sin plats.


"för mycket glass kan skada din kropp och få den att likna Jabba the Hutt"



Men kom ihåg att livskvalitet ju också är viktigt;)

Av Jenny - 2 september 2012 09:24

En dag såg jag på baksidan av ett mjölkpaket recept på Pollyfluff. "hmm", tänkte jag, "lät ju intressant". Läste och en helt ny värld öppnade sig. Fluff är godis som du på på låg temperatur smält i vispgrädde. Efter en natt i kylskåpet är det OK att vispa upp med elvisp (som man vispar vanlig grädde helt enkelt) och helt plötsligt har du fluff.


Fluff kan du använda som tårtfyllning, på pajer och cupcakes och ja, precis vad som helst egentligen. Och du kan göra det på vilket favoritgodis som helst! Hör ni det fantastastiska i detta? Vilket godis som helst, hur enkelt som helst och till vad som helst! Dock kan du inte göra det på godis som innehåller kex, typ kexchoklad, men finns ju som sagt ett par godissorter till.


Själv har jag gjort fluff på diverse choklad, saltlakrits, ahlgrens bilar, hallon/lakritsskalle och polkagris. Allt går lika bra, bara det blir på låg värme. Att hacka, mortla, dela innan smältningen i grädden är ett tips för att det ska gå lite fortare.


Så nu har du fluff!   


Vill du gå ett steg längre och äger en glassmaskin så tillsätter du även ett par äggulor och ev lite mjölk om smeten känns för hård. Sen är det bara att köra i glassmaskinen som vanligt. Dock har jag märkt att den ofta blir ganska hårdfryst och har inte riktigt kommit på något smart sätta att undvika detta, men tar man upp den ett par minuter innan man ska äta så spelar det inte någon som helst roll.


Detta är ju så enkelt så det knappt är sant och jag har absolut snöat in på detta för tillfället. Kommer återkomma till detta och ha mera konkreta recept framöver.


Lycka till   

Av Jenny - 1 september 2012 13:10

Det är ju lördag:)

Av Jenny - 30 augusti 2012 11:22

Jag måste erkänna att jag inte kan något alls om glassmaskiner rent allmänt. Jag kan bara min, och därför utgår jag ifrån den. Det är också därför jag skriver att man får använda sin glassmaskin enligt dess bruksanvisning, för jag har verkligen inte en susning om hur andra fungerar.

 

Men, nog om det.

 

Min glassmaskin är cirka ett år, fick den förra året i födelsedagspresent av mannen, den presenten lyckades han pricka in bra ;) Den kostade runt 500 kr, är av märket Krups och köptes på NetOnNet. Jag vet som sagt inte om den är bättre eller sämre än glassmaskiner generellt men nöjd är jag i alla fall.

 

Den består av en stor skål som måste ha stått i frysen i minst 24 timmar innan glasstillverkning kan ske. På denna skål knäpper man dit med diverse andra delar, ett lock som därefter en visp och en liten eldriven motor kopplas på. När vispen är igång häller man glassmeten via ett litet hål. Volymen är minst en liter färdig glass, allt beror på hur fluffig smeten blir vid frysning. Sen kör vispen runt glassmeten i den mycket iskalla (jag överdriver inte - MYCKET kall) tills den är klar glass. Om man så önskar går det under vispningen hälla i andra godsaker i glassen som hackad choklad, nötter, hela bär osv.

 

Att göra glass är bland det enklaste man kan göra, men kan misslyckas rejält och det kan vara ganska så omständigt, och om du inte alltid har skålen i frysen så blir det svårt med spontana glassrecept.

 

  




Av Jenny - 29 augusti 2012 20:03

...eller något liknade. Denna glass påminner aningen om piņa colada och är ganska sommarfräsch. Dock inte min egna favorit, men vad tusan, jag börjar bloggen med den trots allt   

 

Ingredienser:


1 stor burk ananas

1 mogen banan

0,5 dl florsocker

3 msk Malibu (kokoslikör)

3 dl vispgrädde

2 äggulor

 

Gör så här:


Vispa grädden. Häll av det mesta av ananasspadet och mixa resterande tillsammans med bananen. Blanda därefter ihop grädden, likören, sockret och äggen tillsammans med frukten. Försiktigt! Kör i din glassmaskin efter dess bruksanvisning. Frys in.

 

Enkelt va??  

Presentation


En glassnörds bekännelser

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

glass


Ovido - Quiz & Flashcards