Senaste inläggen

Av Jenny - 21 september 2012 20:11

Vaniljglass med krossad choklad, björnbär, hallon (frysta såklart), grädde och trevligt sällskap! Bättre kan det knappast bli;)

Av Jenny - 20 september 2012 11:10

Att göra glass kan som sagt vara ganska så enkelt, men vissa tillbehör är ju mer eller mindre måsten. Detta är mina bra-att-ha-saker:


* Glassmaskin

Som tidigare sagt, det GÅR att göra glass UTAN glassmaskin, men känner man att det här med glasstillverkning verkar vara en kul grej och man faktiskt kommer att göra det så är det ett bra köp. Läs dock på innan så du inte köper något som sedan inte var så bra som tanken var och det i alla fall blir en skåpprydnad. Det bästa tipset jag kan ge är att volymen är stor och att man ska kunna ha i bitar i glassen som t.e.x hackad choklad eller nötter.


*Elvisp

Nu för tiden äger väl de flesta en elvisp, och är man lika armstark som en kyckling (ja, just ja, de har INGA armar) så är det ganska så bekvämt med en elvisp. Men vill man rädda miljön på alla möjliga sätt så går det ju givetvis bra med en vanlig handvisp ;)


*Slickepott

För att få ut så maximalt som möjligt av smeten både i glassmaskinen och sen ur den samtidigt som man inte skadar den, så rekommenderas en bra slickepott. Våra brukar ofta få fötter och kan hamna såväl på toan som i en leksakslåda, så kedja gärna fast den.


*Bra bunke med hällpip

För att hälla över i maskinen på smidigast vis. Rekommenderar gärna med tillhörande lock om smeten behöver stå i kylskåpet ett tag och vissa i familjen (nämner INGA namn) "råkar" tappa saker i bunken med smet. Unvik katastrof och tredje världskrig och köp därför med lock.

 

*Kastrull

En liten kastrull för eventuell uppvärming av ingredienser som t.ex fluffglass


*Bra glasslådor

Har man inte tänkt äta glassen med en gång så behövs det bra förvaringslådor att förvara den i. Så med andra ord ska de tåla nedfrysning. Annars spelar det inte någon större roll, men gamla glasslådor brukar ju passa detta ändåmål perfekt


Så, det var det viktigaste enligt mig. Är det någon som skulle vilja tillägga något är det såklart OK;)

 

Av Jenny - 19 september 2012 17:32

Långt uppehåll IGEN! Sorry, lovar bättring.

Körde här en liten remake på enkel chokladglass (scrolla ner för recept, då jag tydligen är för pantad för att förstå hur man kopierar en länkadress, ja, eller vad som helst just nu. lyckas ju inte ens få bilden rätt  ) För vad vore väl livet utan alla små genvägar, det kan vara nog så motigt ändå. Dagens visdom  

 

Ingredienser:

ca 200 gram hallon färska eller frysta

4 äggulor

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

2 msk kakao (3 msk för starkare chokladsmak för alla som gillar det)

4 dl vispgrädde


Gör så här:

Vare sig du tar frysta eller färska hallon ska de rinna av 110% för att undvika minsta is i glassen (den blir helt förstörd då). Mosa eller mixa till puré. Vispa sedan samman med äggulor och torra ingredienser och vispa därefter i grädden till en ganska tjock konsistens. Kör i glassmaskin enligt dess anvisningar.


Har ju någon märklig form av fobi för färska hallon så därför var det helt uteslutet att använda det, men tycker det funkade allldeles utmärkt på frysta hallon sålänge de bara fick rinna av ordentligt. För hallon och cholkad är ju en finfin kombo ;)

Av Jenny - 14 september 2012 11:12

Förlåt, förlåt det dröjt med uppdateringar! Har grävt ner mig i lite vetenskapliga artiklar senaste dagarna, och ju längre ner man kommer desto svårare är det att komma upp igen. Men vilar nu hjärnan med att tänka på glass igen och bjuder här på ett fluffglass-recept   (skulle länka till tidigare inlägg om fluffglass men min webbläsare kämpar lite emot just nu, så ni som vill läsa mer får scrolla istället)


I detta recept har jag använt mig utav hårda polkagriskarameller, men den observante (eller den som orkat scrolla ner) vet ju att polkagrisen kan bytas ut mot vilket hårt godis som helst. Turkisk peppar, blåbärsbumling, marianne, filidutter, snusklubba (TA BORT PINNEN!!) och så vidare i all oändlighet. Nog finns det väl något du gillar?? ;)


Ingredienser:

En påse polkagris, ca 140 g

6 dl vispgrädde

4 äggulor

En skvätt mjölk

ev röd karamellfärg


Gör såhär:

Mortla gärna för snabbare process. Smält polkagrisen i grädden på LÅG värme. Kyl snabbt ner med vattenbad (undvik minsta lilla vattendroppe i glassen) och sätt sen i i kylskåpet, i minst 12 timmar, så gärna över natten. Vipsa därefter ihop ditt fluff. Nu går det såklart att använda det som det är, alltså som tillbehör. Om man vill;) Annars går du vidare och vispar ner äggulorna och lite mjölk. Mjölken ska i om konsistensen blir för hård, som för att spä ut den. Smeten ska vara krämig men inte alltför fast. Kör därefter i glassmaskinen enligt dess anvisningar. Om du har möjlighet och vill göra det lite extra roligt så kan du droppa i ett par droppar röd karamellfärg när glassmeten är färdig, för ett lite marmorerat polkautseende. Det går även att blanda mycket försiktigt med hjälp av en slickepott i själva glassbunken, om man vill såklart;)

 



Av Jenny - 11 september 2012 21:27

När mannen skulle ha whiskyprovning tyckte jag ju att det var självklart att han bjöd på en efterrätt som innehöll whisky. Och eftersom glass (surprise, surprise) är det jag kan bäst så fanns det inga andra alternativ. Så tillsammans kuckelurade vi ihop denna. För att inte gilla whisky måste jag säga att denna glassen var helt klart godkänd! (tyckte åtminstone vi;))

Ingredienser:


5 äggulor

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

6 dl vispgrädde

3 msk (går att öka på för mer whiskysmak) whisky och enligt mannen fungerar Jack Daniels bäst

ev lite hackad mörk choklad (också makens beslut, han menar på att mörk choklad passar bra ihop med whisky)

Gör så här:


Vispa ihop äggulorna med sockret pösigt. Vispa grädden hårt. Blanda samman de två skålarna och rör försiktigt i whiskyn. Kör i glassmaskin enligt anvisningar och häll eventuellt i chokladen.

MEN... nu kommer det fina, denna glass behöver INTE köras i glassmaskin. Alkoholmängden gör att glassen får en fin mjukfryst och krämig konsistens ändå!  

 


Har faktiskt inte testat men ser inga som helst anledningar till varför det inte skulle gå att göra detta recept men byta ut whisky mot annan alkohol, som t.ex Bailys, Creme de menthe eller Limoncello. Men tänk på att whisky har högre alkoholhalt än t.ex likör så ha gärna i lite ökad mängd. 


Av Jenny - 10 september 2012 14:10

...och en ganska nyttig variant.

Mixa ca 300 g frysta bär (jag använde jordgubbe och mango denna gång) med ca 4 dl naturell yoghurt och 1 tsk florsocker (sockret går att utesluta helt och öka vid önskad sötma). Proportionerna är inte så noga, du ser när det ser ut som en bra glasskonsistens. Servera genast!

Bästa mellanmålet för liten som är sjuk (eller också för stor som tar hand om en som är liten och sjuk;))

Av Jenny - 8 september 2012 14:37

Vienetta slinker alltid ner:)

Av Jenny - 6 september 2012 13:24

Om man gör mycket glass på det enda rätta sättet, dvs med mängder med äggula (nåja, minst en i alla fall), så blir det ju ofta en och en annan äggvita över. Tycker man att det känns liye synd att slänga eller bara är en gottegris kan man alltid göra maränger.


Vispa 1 dl äggvita hårt (ca 3-4 st). Vispa sen i 2 dl strösocker och 1 krm 12% ättika. marängsmeten ska ju helst vara så hårt vispad att du kan hålla den över huvudet utan att få något i håret, men personligen så gillar jag det där kladdiga och smetiga som blir i mitten om det inte är riktigt så hårt. Men smaken är som bekant som baken ;) Grädda på smort (alltså gnid in margarin/smör) bakplåtspapper på 125 grader ca en timme. Men beror såklart på storleken, så håll koll. De bränns ganska lätt och smakar då ganska illa.  

 


Blanda gärna med glass, vispad grädde och färsk frukt. Nam nam   

Presentation


En glassnörds bekännelser

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

glass


Ovido - Quiz & Flashcards