Senaste inläggen

Av Jenny - 5 oktober 2012 17:15

Fortsättning på grannens päron ;) Tänkte mig egentligen som en variant på den klassiska efterrätten med päron och after eight, men vår lilla affär hade faktiskt inte after eight (vilket är helt OK med tanke på att den är väldigt liten och jag mest är otroligt glad att den finns överhuvudtaget). Och eftersom jag inte är känd för mitt stora tålamod när jag väl snöat in på något så tog jag det mest likvärdiga, dvs en chokladkaka från Lindt med mint. Blir aningen hårdfryst så ta upp någon minut innan servering. Kan också säga att detta verkligen var en glass för mig, så den kommer försvinna fooort!   


Ingredienser:

4 dl vispgrädde

1 chokladkaka (eller motsvarande) 100 g

3 äggulor

5 päron (hårda, för bäst konsistens och för att unvika isig glass)


Gör så här:

Värm grädden med 2/3 av chokladen i en kastrull. Vispa under tiden till äggulorna. Låt grädden svalna något innan du under omröring häller försiktigt i bunken med äggulor. Värm återigen allt i kastrull, får absolut inte bli för varmt, max 80-85 grader. (min blev inte så varm, men det gick finemang ändå). Kyl och låt stå i kylskåp minst 12 h, gärna över natten. Därefter vispar du upp gräddblandningen. Hackar återstoden av chokladen. Sköljer och torkar mycket noga av päronen innan de skalas och mixas. Vispa ihop päronen med gräddblandningen. Kör i glassmaskin och ha mot slutet i den hackade chokladen.

 

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
mmm


Trevlig helg på er glasslovers! =)


Av Jenny - 4 oktober 2012 20:43

Laddar inför revenge, som jag har väntat på fortsättningen av denna braiga serie! Mannen är på jobbet, lilla sover, regnet smattrar och disken ger jag fingret. Så just nu är den stora frågan vilken glass det blir. Ack, livet, alla dessa svåra val..

Av Jenny - 3 oktober 2012 14:38

...ni vet väl att bland det bästa med att göra sin egna glass är man får bli som ett litet barn och äta upp resterna från glassmaskinen?? Plastsked och lugn och ro rekommenderas  

Av Jenny - 1 oktober 2012 20:21

Eller om man tycker det ser enklare ut i skrift; sorbet med nektarin och iste. Faktiskt min första sorbet!   

Mest på grund av att det faktiskt inte är någon favorit. Men, jag tänkte så här i förkylningstider när halsen känns som sandpapper och man bara är sådär allmänt ynklig kanske det vore passande?! Jag gjorde en i alla fall :)


Ingredienser:

1,5 dl vatten

1,5 dl strösocker

1 tepåse (jag tog en med grönt te, smaksatt med citron och ingefära, för det är det jag använder när jag har ont i halsen, men det spelar verkligen inte så stor roll- så ta vad du har)

3 nektariner


Gör så här:

Gör en sockerlag genom att blanda socker och vatten i en kastrull. Värm tills sockret har löst sig och du har en helt klar vätska. Låt tepåsen dra så länge det behövs. Krama ur den ordentligt. Kyl ner och ha i kylskåp minst 12 timmar (gärna över natten). Ta tre mjuka nektariner och skär bort kärnan. Mixa. Vispa ihop med sockerlagen. Kör i glassmaskin enligt dess anvisningar. Done!

                                                      

        Bifogar lite bilder från tillverkningen för att visa hur otroligt enkelt det är!

(Ni får inte se någon på slutresultatet, för ja, vad ska man säga, det ser kanske inte supertrevligt ut,

tänk mixad nektarin)



Bra att veta: Medan "vanlig" glass är baserad på mjölk/grädde är en sorbet baserad på sockerlag. Rinniga vattninga frukt och bär är bäst lämpade för sorbet men kan lätt bli en isig glass. I detta receptet är det fritt fram att byta ut nektarinen mot vilken likvärdig frukt som helst, t.ex persika, kiwi och plommon. Och om du aldrig använder tepåsen, så har du gjort en helt annan sorbet än denna. Man kan alltså ha denna som ett grundrecept. Däremot gjorde jag en mycket liten sats, eftersom det var första gången och allt, visste inte ens om jag skulle tycka det var gott. Så denna sats räcker till en portion, så dubbla, trippla eller ännu mer, om du gillar sorbet. Lycka till ;)


Av Jenny - 29 september 2012 19:59

En luftig, god och lagom (i  mitt tycke) söt glass gjord på 100% riktiga ingredienser. Inget artificiellt här inte ;) Med andra ord, päronglass precis som det ska smaka. Tack snälla granne för dina finfina päron!


Ingredienser:

2 dl mjölk

3 dl grädde

1 halv vaniljstång

5 äggulor

1 dl socker

6-7 hårda päron (viktigt de inte är riktigt mogna för att dels få till en bra konsistens och dels undvika isig glass)


Gör så här:

Dela vaniljstången på längden, och skrapa ur fröna med hjälp av en VASS kniv. Värm mjölk och grädde tillsammans med vaniljfrön och stång. Låt det precis koka upp. Låt svalna en stund medan du vispar ihop äggulorna tillsammans med sockret. När gräddblandningen svalnat något blandar du försiktigt i detta i äggblandningen. Ta bara lite i taget. Om äggblandningen blir för varm kan äggen koagulera (har jag läst och tror på). Häll sedan tillbaka blandningen i grytan och värm mycket försiktigt till ca 80-85 grader.Rör hela tiden om med lämpligt redskap. Häll därefter i bunke och kyl ner! Förvara i kylskåpet minst 12 timmar. (Denna fick på grund av nattjobb vara inne ett dygn och oj, vad smakerna kom fram!) Skölj och torka noga av päronen och skala sedan och skär bort fruktköttet. Mixa slätt! Ta fram äggräddblandningen och sila först bort vaniljstången och vispa sedan den lite tjock. Vispa sedna ihop med päronen till så tjock konsistens som möjligt. Kör nu i glassmakin enligt dess anvisningar.


 

                          TA-DAA!!

 

Lite bra att veta: Jag läste noga på i lite olika recept om det här med uppvärmingen, och 85 grader var det klart vanligaste. Jag tycker illa om allt som låter komplicerat, men hittade i ett recept att man kunde se på "rör-sleven" när smeten var lagom tjock genom att den liksom fastnade på baksidan av sleven. Inte rann av med andra ord. Jag tyckte det lät vettigt och enkelt och testade med ett bra resultat.

Av Jenny - 27 september 2012 21:00

Jösses, fick en hel ica-kasse fylld med grannens päron! Lillskruttan har sett åt det där trädet länge nog "nom-nom". Samma galna blick som hennes mamma hade fått om det istället växt klungor med "ben& jerrys" på trädet. Ajja, ingredienser är inhandlade, så snart blir det päronglass i stora lass.

Trevlig helg;)

Av Jenny - 26 september 2012 11:51

Alltså, jag är ju lite "finsmakare" när det gäller glass. Kan inte under några som helst omständigheter plocka fram ett tvåliterspaket vaniljglass från Euroshopper och äta upp en skål. Aldrig! Ni som kan ska vara tacksamma för det och fortsätta på den banan, ni kommer spara massor med pengar! Men det finns ju lite annat man kan ha den där päckliga glassen till om man samtidigt är för snål att slänga;

  • Milkshake; mycket tacksamt. Mixa valfri frukt och bär med mjölk och/eller youghurt med glassen. Söta ev. med lite flor-eller vaniljsocker. Ha i en skvätt likör om så önskas, eller annan smaktillsats som t.ex pepparmintessens? Fantasin sätter gränserna här och den mindre braiga smaken på glassen kan absolut försvinna.
  • Läsk. Ja, faktiskt, går bra att skopa i en kula vaniljglass i colan eller fantan. Lite annorlunda, enkelt och alkoholfritt.
  • Blanda ut! Finns mängder med gotiga tillbehör som kan döva smaken. Maränger, frukt/bär, grädde, hemmagjord eller köpt chokladsås, lakritstopping (har ni sett det finns "hard-topping"? Används som "vanlig chokladsås fast den stelnar sedan- helt OK budgetalternativ), kolasås, strössel osv..
  • Gör oboyglass; Låt glassen halvtina aningen och mosa sen in oboy i önskad mängd. Min personliga favvo;)
  • Som tillbehör. Om glassen inte smakar gammal olle, så går det såklart bra att använda till kladdkakan eller äppelpajen, i lagom mängd.

Jaa, det var väl vad jag kunde komma på och vad jag själv skulle göra. Nu köper jag ju aldrig sån glass så därför blir det inte så många fler ideér.

Har du någon bra idé eller kan du bara äta den som den är?

Av Jenny - 23 september 2012 13:02

 Dagens sanning: Pannkaka    glass =   

 

 

 

Faktiskt så får jag erkänna att jag förr ALLTID misslyckades med mina pannkakor. Men nu har jag hittat DET receptet, och numera lyckas jag jämt istället. http://receptfavoriter.se/recept/pannkakor-pannkakssmet.html

 

Trevlig söndag på er!

Presentation


En glassnörds bekännelser

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

glass


Ovido - Quiz & Flashcards