Direktlänk till inlägg 29 september 2012

Päronglass

Av Jenny - 29 september 2012 19:59

En luftig, god och lagom (i  mitt tycke) söt glass gjord på 100% riktiga ingredienser. Inget artificiellt här inte ;) Med andra ord, päronglass precis som det ska smaka. Tack snälla granne för dina finfina päron!


Ingredienser:

2 dl mjölk

3 dl grädde

1 halv vaniljstång

5 äggulor

1 dl socker

6-7 hårda päron (viktigt de inte är riktigt mogna för att dels få till en bra konsistens och dels undvika isig glass)


Gör så här:

Dela vaniljstången på längden, och skrapa ur fröna med hjälp av en VASS kniv. Värm mjölk och grädde tillsammans med vaniljfrön och stång. Låt det precis koka upp. Låt svalna en stund medan du vispar ihop äggulorna tillsammans med sockret. När gräddblandningen svalnat något blandar du försiktigt i detta i äggblandningen. Ta bara lite i taget. Om äggblandningen blir för varm kan äggen koagulera (har jag läst och tror på). Häll sedan tillbaka blandningen i grytan och värm mycket försiktigt till ca 80-85 grader.Rör hela tiden om med lämpligt redskap. Häll därefter i bunke och kyl ner! Förvara i kylskåpet minst 12 timmar. (Denna fick på grund av nattjobb vara inne ett dygn och oj, vad smakerna kom fram!) Skölj och torka noga av päronen och skala sedan och skär bort fruktköttet. Mixa slätt! Ta fram äggräddblandningen och sila först bort vaniljstången och vispa sedan den lite tjock. Vispa sedna ihop med päronen till så tjock konsistens som möjligt. Kör nu i glassmakin enligt dess anvisningar.


 

                          TA-DAA!!

 

Lite bra att veta: Jag läste noga på i lite olika recept om det här med uppvärmingen, och 85 grader var det klart vanligaste. Jag tycker illa om allt som låter komplicerat, men hittade i ett recept att man kunde se på "rör-sleven" när smeten var lagom tjock genom att den liksom fastnade på baksidan av sleven. Inte rann av med andra ord. Jag tyckte det lät vettigt och enkelt och testade med ett bra resultat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jenny - 31 januari 2013 08:01

Förutom glass har jag en last till (ok, i ärlighetens namn några fler, men det är ett annat kapitel), och det är semla. Helt glömt bort denna gudagåva och där var den igen. Nu funderar jag alltså på om det går att göra en semleglass, det borde ju gå,...

Av Jenny - 21 januari 2013 16:26

Det börjar närma sig två-årskalas här hemma och vad passar väl bättre än en riktig prinsessglass till frökens ära?! Jag har funderat lite på vad en prinsessglass egentligen innebär, och bestämde mig för en rosa och söt historia. Detta var mer experim...

Av Jenny - 11 januari 2013 10:21

Denna kan man variera ganska ordentligt, antingen kan man välja att hoppa över chokladen helt och bara ha en enkel vaniljglass, eller kan man välja att ha att möjligt spännande i, nötter, bär, olika sorters choklad, hackat godis i småbitar osv osv......

Av Jenny - 31 december 2012 10:28

Blir alldeles stum när jag ser hur många ni är som hittat min lilla blogg. Verkligen jättekul:) Jag passar på att önska er ett gott nytt år och hoppas innerligt att ni får inspiration av denna blogg för att göra bland det roligaste och godaste so...

Av Jenny - 29 december 2012 21:18

Presentation


En glassnörds bekännelser

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

glass


Ovido - Quiz & Flashcards